Scars

Scars

Utrechtse Spelen
2014

In 2012 vroeg De Utrechtse Spelen Vivienne Franzmann (schrijfster van het prijswinnende Mogadishu) om een actuele toneeltekst te schrijven voor jongeren in klaslokalen: het resultaat was Scars. Met deze bijzondere schrijfster werkte het gezelschap het thema ‘vreedzaam samenleven’ in tijden van digitale communicatie uit. De Utrechtse Spelen wilde met Scars het verschil tussen twintig likes op Facebook en één welgemeend compliment voelbaar maken: een pleidooi voor intermenselijk contact als antwoord op de vraag ‘wat is mediawijsheid?’.

Deze voorstelling werd gespeeld op school in twee lesuren. De acteurs zaten en speelden letterlijk tussen de leerlingen. Vaak is was voor leerlingen een eerste kennismaking met theater, dat tal van aanknopingspunten tot gesprek, inzichten en inspiratie biedt. De voorstelling werd gespeeld voor alle middelbare scholieren van 15 jaar en ouder van alle onderwijsniveaus: VSO, MBO, VMBO, HAVO,VWO en studenten MBO/ROC. Scars is zowel in het Nederlands als het Engels gespeeld.

Scars werd geregisseerd door de jonge regisseur Nick Bruckman en gespeeld door de in Londen woonachtige actrice Judith Amsenga. De rollen van Nick en Laila werden steeds vervuld door net afgestudeerde acteurs of in opleiding: Tim Teunissen & Melody Klaver, Tarikh Janssen & Jamie Grant en Kiefer Zwart & Isabelle Houdtzagers.

De voorstelling ging op 1 maart 2013 in première op het Gerrit Rietveld College in Utrecht en werd tot eind 2014 ruim 250 keer gespeeld.

Scars gaat over de knappe en mysterieuze Nick die voor het eerst naar een nieuwe school gaat. Hij is binnen de kortste keren trending topic op de sociale media. De roddels en jaloerse geluiden zijn niet van de lucht wanneer hij bevriend raakt met de nuchtere Laila. Ze worden verliefd. Wanneer Laila uit een onduidelijke foto op Facebook concludeert dat hij vreemd is gegaan, onthult zij impulsief, met één druk op de knop, zijn grootste geheim aan de hele wereld.

Na het zien van de voorstelling op de première ontving De Utrechtse Spelen prachtige reacties van docenten en schooldirecties:

 “Ingetogen en gevoelig. Het prikkelt de fantasie, het ligt er niet te dik bovenop. Het stuk vraagt wat van de toeschouwer, de leerlingen krijgen het niet voorgeschoteld” (Luciënne van der Sluis, Het Nieuwe Lyceum, Bilthoven). 

“Scars is een perfecte voorstelling voor jongeren, die iets te enthousiast omgaan met Facebook en ook vaak Twitteren. De trieste gevolgen hiervan worden door De Utrechtse Spelen in deze voorstelling uitstekend en zeer invoelbaar uitgebeeld. Echt goed theater, dat iedere kijker – ook de niet geoefenden – bij de lurven pakt”. (Guus Reith – voormalig docent Gregorius College, Utrecht).

  • Nick Bruckman
  • Vivienne Franzmann
  • Tarikh Janssen, Jamie Grant en Judith Amsenga